Villasukkien ja villavaatteiden pesu ja huolto – näin saat villavaatteet kestämään pidempään

Miten villasukat pitäisi pestä? Miten saan vaivalla tehdyn villapaitani kestämään pitkään? Villavaatteen hoito vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta palkitsee kyllä omistajansa, sillä oikein hoidettuna ja pestynä villavaate on pitkäikäinen ystävä. Vinkit ja ohjeet pätevät niin kaupasta ostettuihin kuin itse tehtyihinkin vaatteisiin ja asusteisiin, kuten villapaitoihin, villatakkeihin, villasukkiin, tumppuihin, pipoihin, kaulahuiveihin.

Napaa tästä talteen parhaat villavaatteiden ja -asusteiden pesu- ja huoltovinkit!

Vältä villavaatteiden vesipesua

Villavaatteiden ja -asusteiden pesussa vesi ei ole ystäväsi. Sama koskee myös villasukkien pesua. Villan yksi parhaimmista ominaisuuksista on sen sisältämä rasva, jonka ansiosta villa lämmittää myös hieman kosteana. Vesipesussa villan luontainen rasva kuluu pois ja vaatteen lämmittävyys kärsii. Villa on “itsepuhdistuva” eli antibakteerinen materiaali, joten usein vesipesu on myös tarpeetonta.

Usein villavaatteen raikastamiseen riittää pelkkä tuuletus. Jos tuuletus ei riitä poistamaan esimerkiksi hien hajua, kokeile höyrytystä tai pakastamista. Tiesitkö, että esimerkiksi hiki ei itsessään juuri haise, vaan hien hajun syypää ovat ihon bakteerit. Höyryttämällä tai pakastamalla bakteerit kuolevat, haju katoaa ja vaate raikastuu.

Ota tavaksi villavaatteen tuuletus heti käytön jälkeen, niin se pysyy raikkaana vaivattomasti.

Poista tahrat paikallisesti

Jos vaatteen hihassa on spagettikastiketahra, miksi pestä koko vaate? Tahroihin kannattaa vaatteessa kuin vaatteessa – erityisesti villavaatteessa, suosia paikallista tahranpoistoa. Tahranpoistossa esimerkiksi sappisaippua, tahranpoistoaineet tai usein ruokakaapista löytyvät etikka ja ruokasooda. Tahranpoistossa olennaista on myös se, mistä tahra on tullut. Vinkit erilaisten tahrojen poistoon löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Tiukkaan pinttyneiden hajujen poisto vesipesussa

Jos haju on tiukassa eikä tuuletus, höyryttäminen tai pakastaminen auta, muista seuraavat vinkit villavaatteen vesipesussa:

  • Suosi käsinpesua. Kaikkia villavaatteita tai lankoja ei saa pestä koneessa lainkaan, sillä lanka saattaa huopua, jos sille ei ole tehty superwash-käsittelyä.
  • Koneessa pestessä noudata aina langan tai vaatteen pesuohjetta. Liian kuumassa peseminen saattaa esimerkiksi huovuttaa ja kutistaa villavaatteen, mikä tekee vaatteesta käyttökelvottoman.
  • Käytä villanpesuohjelmaa tai muuta hellävaraista pesuohjelmaa.
  • Käytä ainoastaan villalle tarkoitettuja pesuaineita. Liian voimakkaat pesuaineet kuluttavat villavaatetta liiaksi ja poistavat villan luontaista rasvaa.
  • Älä täytä konetta täyteen ja vältä linkousta. Villavaatteet tulisi pestä vajaassa koneessa. Täydessä koneessa villavaate saattaa esimerkiksi huopua hieman. Linkous saattaa esimerkiksi venyttää vaatetta ja se menettää muotonsa.
  • Kuivata pesty vaate vaakatasossa. Märkä villa venyy helposti ja varsinkin painava villavaate voi venyä muodottomaksi.

Poista nukka nukkakammalla

Vaatteen nukkaantumiseen vaikuttaa esimerkiksi kuitujen pituus ja neuloksen tiukkuus. Mitä lyhyempää kuitua ja löysempaa neuletta, sitä helpommin vaate nukkaantuu. Nukkanypyt syntyvät, kun neuleen pinta pörröntyy ja kuitujen päät takertuvat toisiinsa.

Usein villavaate kuin villavaate nukkaantuu jonkin verran. Nukka saa vaatteen näyttämään epäsiistiltä, joten se halutaan usein poistaa. Nukalla ei ole käytön tai villan ominaisuuksien kannalta mitään merkitystä, vaan se on lähinnä esteettinen haitta. Helpoiten nukan poistaminen käy nukkakammalla. Nukkakammat maksavat muutamasta eurosta reiluun kymmenen euroon – se on siis halpa investointi rakkaan neulevaatteen siistinä pitämiseksi.

Jos tulee kiire ja oma nukkakampa on vielä kaupassa, kokeile sheiveriä. Kyllä, siis aivan normaalia karvahöylää. Se toimii myös hyvin paremman puutteessa.

Nukanpoistolaitteita ei välttämättä kannata käyttää, sillä laite saattaa katkaista neuloksen langan ja tehdä siihen reiän. Erityisesti ohuissa neuleissa on syytä käyttää mielummin nukkakampaa tai sheiveriä.

Säilytä ilmavasti

Villavaatetta ei kannata säilyttää suorassa auringonvalossa, sillä auringonvalo haurastuttaa villaa. Vaatekaappi tai vaatehuone on hyvä paikka säilyttää villavaatetta. Varsinkin painavat villavaatteet saattavat venyä henkarissa ja menettää muotonsa, joten säilytä vaate mielummin viikattuna hyllyllä.


Tutustu Kaupunkilangan upeaan villalankavalikoimaan

Klikkaa ostoskoriin ihanimmat villasukkalangat