Näyttävät palmikko-villasukat ja tumput

Klassinen palmikko on helppo mutta näyttävä kuvio kaikenlaisissa vaatteissa ja asusteissa. Nämä palmikkosukat ja -tumput onnistuvat myös hieman kokemattomammalta neulojalta!

 • TASO: Keskitaso
 • TEKNIIKKA: Neulominen
 • KOKO: Sukat: n. 38-39, tumput: naisen käsi
 • LANKA: Kivijalka
 • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: Kivijalka 33 sinapinkeltainen
 • LANKAMENEKKI: Yhteensä 200g. Sukat n. 110-120g, tumput 80g
 • VÄLINEET: Sukkapuikot 3.5 tai käsialan mukaan, ylimääräinen apupuikko palmikoille, halutessasi silmukkamerkkejä, parsinneula viimeistelyyn
 • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Hyppää tästä suoraan tumppujen ohjeeseen.

Ohjeissa käytetyt termit:

S = silmukka

Sileä neule = kaikki silmukat oikein

Ylivetokavennus = nosta 1 s neulomatta puikolle, neulo 1 s oikein, nosta nostamasi silmukka neulomasi silmukan yli pois puikolta

Palmikkoneuleen mallikerta:

Villasukat, ohje

Varsi:

Luo 60 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 15 silmukkaa per puikko.

Neulo *4 s oikein ja 1 s nurin*, toista** koko kerros loppuun. Neulo näin 5 kerrosta.

Aloita palmikoiden teko ylläolevan mallineulekaavion mukaisesti kaikilla puikoilla.

Tee yhteensä 4 mallikertaa ja tee sitten kaksi välikerrosta.

Vahvennettu kantapää

Kantapää neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla. Siirrä 1. puikon viimeinen silmukka (nurja silmukka) 2. puikolle ja neulo 1. puikolle jääneet silmukat oikein 4. puikolle. Puikolla on nyt 29 silmukkaa.

Kantalappu

Käännä työ ympäri ja jatka neulomista työn nurjalla puolella. *Nosta 1 s neulomatta puikolle, neulo 1 s nurin.* Jatka *-* kunnes puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ.

Vahvennettu neule:

Oikea puoli: Nosta 1 s neulomatta ja neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Nurja puoli: *Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* koko kerros loppuun.

Jatka näin oikeaa ja nurjaa puolta kunnes olet tehnyt yhteensä 26 kerrosta. Neulo vielä oikea puoli loppuun ja aloita kantalapun kavennukset.

Kantalapun kavennukset

Olet nyt työn nurjalla puolella. Jatka samaa vahvennettua neuletta. Neulo nurjaa puolta kunnes jäljellä on 9 silmukkaa, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ. *Nosta 1 s neulomatta, neulo 10 s oikein, tee ylivetokavennus. Käännä työ. Tee vahvennettua neuletta 11 silmukkaa, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ.* Toista *-* kunnes puikolla on jäljellä 12 silmukkaa.

Neulo vielä oikean puolen kerros.

Nosta kantalapun kummastakin reunasta 14 silmukkaa.

Neulo nostamasi silmukat kiertäen (takareunasta) oikein. 2. puikolla on nyt ensimmäisenä nurja silmukka. Neulo se nurin ja jatka muuten 2. ja 3. puikoilla samaa palmikkokuviota kuin varressa. Neulo kantalapun toiselta reunalta nostamasi silmukat kiertäen (takareunasta) oikein ja siirrä kantalapun jäljelle jääneistä 12 silmukasta puolet 4. puikolle.

Sinulla pitäisi olla nyt seuraavat silmukat puikoilla:

 1. puikko (jalkapohja): 20 silmukkaa
 2. puikko (jalkapöytä, jolla palmikkoneule): 16 silmukkaa (joista ensimmäinen nurja silmukka)
 3. puikko (jalkapöytä, jolla palmikkoneule): 15 silmukkaa
 4. puikko (jalkapohja): 20 silmukkaa

Kiilakavennukset:

 1. puikko: Neulo oikein kunnes puikolla jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo 2 s oikein yhteen, neulo 1 s oikein. Jatka 2. ja 3. puikoilla palmikkokuviota kuten varressa. 4. puikko: Neulo 1 s oikein, tee ylivetokavennus ja neulo puikon loput silmukat oikein.

Jatka näin ja tee kavennukset jokaisella kerroksella, kunnes olet tehnyt 10 kavennuskerrosta. 1. ja 4. puikoilla on nyt 10 silmukkaa kullakin.

Jalkaterä

Neulo 1. ja 4. puikoilla sileää neuletta ja 2. ja 3. puikoilla palmikkukuviota. Jatka näin kunnes olet tehnyt 2. ja 3. puikoilla yhteensä 8 mallikertaa. Siirrä neulomisen helpottamiseksi 2. puikon kolme ensimmäistä silmukkaa 1. puikolla ja 3. puikon kolme viimeistä silmukkaa 4. puikolle. Tee sitten loppusukka ja kärkikavennukset alla olevan kaavion mukaisesti.

Kärkikavennukset

Kun työssä on jäljellä 7 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukiden läpi.

Päättele langat työn nurjalle puolelle ja höyrytä kevyesti.

Tumput, ohje

Luo 50 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle seuraavasti:

1. puikko: 10 s
2. puikko: 15 s
3. puikko: 10 s
4. puikko: 15 s

Neulo *4 s oikein ja 1 s nurin*, toista** koko kerros loppuun. Neulo näin 5 kerrosta.

Aloita palmikoiden teko sivun yläosassa olevan mallikertakaavion mukaisesti.

Neulo sitten 1 kokonainen mallikerta ja sen lisäksi 6 riviä toista mallikertaa ja aloita sitten kiilapeukalon tekeminen. Jatka muilta osin mallikertaa kaavion mukaisesti.


Kiilapeukalon lisäykset, vasen tumppu

Kiilapeukalo tehdään 1. puikon lopussa. Muilla työn silmukoilla jatketaan palmikkoneuletta kaavion mukaisesti.

 1. lisäyskerros: 1. puikolla neulo 5 ensimmäistä silmukkaa palmikkoneuleen mallikaavion mukaisesti, neulo 1 s oikein, aseta silmukkamerkki a puikolle, nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle takakautta ja neulo se oikein. Neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle takakautta ja neulo se oikein, aseta silmukkamerkki b puikolle, neulo 1 s oikein ja 1 s nurin. Jatka muilla puikoilla palmikkoneuletta kuten yllä.
 1. puikolla on nyt 12 silmukkaa.

Välikerrokset: Neulo 1. puikolla 4 s oikein, 1 s nurin ja kaikki silmukat oikein kunnes puikolla on 1 s, neule se nurin. Neulo yhteensä 2 välikerrosta.

Lisäyskerros: Tee lisäykset aina joka kolmannella kerroksella ja tee ne aina silmukkamerkki a:n jälkeen ja ennen silmukkamerkki b:ta. Jokaisella lisäyskerroksella silmukkamerkkien välissä oleva silmukkamäärä lisääntyy kahdella.

Tee lisäykset yhteensä 6 kertaa. Silmukkamerkkien välissä on nyt 14 silmukkaa. Siirrä niistä keskimmäiset 12 silmukkaa apulangalle odottamaan ja jatka muilla silmukoilla normaalisti palmikkokuviota.


Kiilapeukalon lisäykset, oikea tumppu

Kiilapeukalo tehdään 4. puikon keskellä. Muilla työn silmukoilla jatketaan palmikkoneuletta kaavion mukaisesti.

lisäyskerros: 4. puikolla neulo 5 ensimmäistä silmukkaa palmikkoneuleen mallikaavion mukaisesti, neulo 1 s oikein, aseta silmukkamerkki a puikolle, nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle takakautta ja neulo se oikein. Neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle takakautta ja neulo se oikein, aseta silmukkamerkki b puikolle, neulo 1 s oikein ja 1 s nurin. Neulo seuraavat 5 silmukkaa palmikkoneuleen mallikaavion mukaisesti.

4. puikolla on nyt 17 silmukkaa.

Välikerrokset: Neulo 4. puikolla 4 s oikein, 1 s nurin, kaikki silmukat oikein kunnes puikolla on 5 silmukkaa, neulo 4 s oikein ja 1 s nurin. Neulo yhteensä 2 välikerrosta.

Lisäyskerros: Tee lisäykset aina joka kolmannella kerroksella ja tee ne aina silmukkamerkki a:n jälkeen ja ennen silmukkamerkki b:ta. Jokaisella lisäyskerroksella silmukkamerkkien välissä oleva silmukkamäärä lisääntyy kahdella.

Tee lisäykset yhteensä 6 kertaa. Silmukkamerkkien välissä on nyt 14 silmukkaa. Siirrä niistä keskimmäiset 12 silmukkaa apulangalle odottamaan ja jatka muilla silmukoilla normaalisti palmikkokuviota.


Jatka palmikkokuviota kunnes olet tehnyt yhteensä 6 mallikertaa. Tee sitten lopputumppu ja kavennukset kaavion mukaisesti. Neulomisen helpottamiseksi, jaottele silmukat puikoilla kaaviossa merkityn mukaisesti siten, että 1. ja 4. puikkojen väli pysyy ennallaan.

Kärkikavennukset

Kun työssä on jäljellä 6 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Peukalot

Poimi apulangalla odottavat silmukat kahdelle puikolla. Poimi peukalon aukon reunasta kolmannelle puikolle 6 silmukkaa. Puikoilla on nyt 18 silmukkaa. Neulo silmukoilla aina oikeaa kunnes peukalon kynsi on puoliksi peitossa tai n. 5,5 cm. Tee neulo sitten jokaisella kerroksella jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Kun työssä on jäljellä 4 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Päättele langat työn nurjalle puolelle ja höyrytä kevyesti.