Paksut palmikkotumput

Näistä superlämpimistä tumpuista ei muhkeutta puutu! Simppeleitä lapasia koristaa paksu palmikkokoriste.

 • TASO: Keskitaso
 • TEKNIIKKA: Neulominen
 • KOKO: Naisen koko
 • LANKA: Satama
 • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 33 toffee
 • LANKAMENEKKI: 125g
 • VÄLINEET: 5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan, apupuikko palmikkoa varten, parsinneula päättelyyn
 • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Huom. Ohjeessa on puikkosuositusta ohuemmat puikot, jotta tumpuista tulee tiiviit ja näin ollen lämpimämmät.

Neuleohje:

Luo 32 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (8 s per puikko)

Neulo 1 oikein, 1 kieräten nurin yhteensä 8 kerrosta.

Neulo 1 puikon silmukat oikein. Neulo toisen ja kolmannen puikon silmukat seuraavasti: 3 s oikein, 2 s nurin, *1 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 1 s oikein*, toista ** vielä kaksi kertaa, neulo 2 s nurin, 3 s oikein. Neulo neljännen puikon silmukat oikein.

Neulo 1 puikon silmukat oikein. Neulo toisen ja kolmannen puikon silmukat seuraavasti: 3 s oikein, 2 s nurin, 9 s oikein, 2 s nurin, 3 s oikein. Neulo neljännen puikon silmukat oikein. Neulo näin vielä kolme kerrosta.

Neulo toisella ja kolmannella puikolla palmikkoneuletta alla olevan kaavion mukaan.

Vasemmalle kallistuva palmikko: nosta 3 s apupuikolle työn etupuolelle, neulo 3 s oikein, neulo apupuikolla olevat silmukat

Oikealle kallistuva palmikko: nosta 3 s apupuikolle työn takapuolelle, neulo 3 s oikein, neulo apupuikolla olevat silmukat

Peukalokiila

Aloita peukalokiilan lisäykset ja neulo ne seuraavasti 1. tai 4. puikolla sen mukaan kumman käden tumppua neulot.

Vasemman käden tumppu

Neulo 1. puikolla seuraavasti: neulo 4 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 2 s oikein.

Neulo kaksi välikerrosta = kaikki silmukat oikein ensimmäisellä puikolla.

Neulo taas lisäykset seuraavasti 1. puikolla. Neulo 4 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 2 s oikein.

Neulo taas kaksi välikerrosta. Tee yhteensä 4 lisäyskerrosta ja sen jälkeen vielä yksi välikerros.

Neulo ensimmäisellä puikolla seuraavasti: neulo 4 s oikein, siirrä seuraavat 10 s apulangalle. Luo oikean käden puikolle kaksi silmukkaa ja neule vasemman käden puikolla olevat 2 silmukkaa oikein. Nyt puikolla pitäisi olla 8 silmukkaa ja apulangalla 10 silmukkaa.

Jatka ensimmäisellä puikolla oikein neulomista kärkikavennuksiin asti.

Oikean käden tumppu

Neulo 4. puikolla seuraavasti: neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 4 s oikein.

Neulo kaksi välikerrosta = kaikki silmukat oikein ensimmäisellä puikolla.

Neulo taas lisäykset seuraavasti 4. puikolla. Neulo 2 s oikein, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo oikein, kunnes puikolla on jäljellä 4 silmukkaa, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo 4 s oikein.

Neulo taas kaksi välikerrosta. Tee yhteensä 4 lisäyskerrosta ja sen jälkeen vielä yksi välikerros.

Neulo ensimmäisellä puikolla seuraavasti: neulo 2 s oikein, siirrä seuraavat 10 s apulangalle. Luo oikean käden puikolle kaksi silmukkaa ja neule vasemman käden puikolla olevat 4 silmukkaa oikein. Nyt puikolla pitäisi olla 8 silmukkaa ja apulangalla 10 silmukkaa.

Jatka ensimmäisellä puikolla oikein neulomista kärkikavennuksiin asti.

Kärkikavennukset

Kun olet neulonut palmikkoa yhteensä 5 mallikertaa tai kun pikkurilli on peittinyt kokonaan, aloita kärkikavennukset. Jatka samalla palmikkokuviota kärkeen saakka.

Tee kärkikavennukset seuraavasti:

 1. puikko: neulo silmukat oikein kunnes puikolla on 3 silmukkaa, neulo 2 s oikein yhteen, neulo 1 s oikein
 2. puikko: tee vasemmalle kallistuva kavennus: nosta kaksi silmukkaa oikean käden puikolle kuin neuloisit ne ja siirrä ne takaisin suoraan vasemman käden puikolle, neulo kääntämäsi silmukat oikein takareunasta yhteen
 3. puikko: neulo silmukat oikein kunnes puikolla on 2 silmukkaa, neulo 2 s oikein yhteen, neulo 1 s oikein
 4. puikko: neulo 1 s oikein, tee vasemmalle kallistuva kavennus: nosta kaksi silmukkaa oikean käden puikolle kuin neuloisit ne ja siirrä ne takaisin suoraan vasemman käden puikolle, neulo kääntämäsi silmukat oikein takareunasta yhteen

Tee kavennukset joka toisella kerroksella kunnes olet tehnyt yhteensä 4 kavennuskerrosta, tee vielä yksi välikerros ja tee lopun tumpun ajan kavennukset joka kerroksella.

Kun työssä on jäljellä 9 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Peukalo

Ota apulangalla olevat silmukat kahdelle puikolle. Nosta peukaloaukon reunasta 4 silmukkaa. Neulo kaikki oikein kunnes peukalo on peittynyt (n. 14 kerrosta). Neulo seuraavaksi aina kaksi silmukkaa oikein yhteen. Kun puikoilla on jäljellä 4 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Päättele langat työn nurjalla puolella ja höyrytä työ kevyesti.