Sataman vuodenajat -kaarrokeneulepaita

Islantilaistyylinen Sataman vuodenajat -kaarrokeneulevillapaita neulotaan ylhäältä alaspäin, aloittaen kauluksesta ja edeten kaarrokkeen kautta helmaan ja hihoihin.

  • TASO: Haastava
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • KOKO: XS-XXL
  • LANKA: Satama
  • SUUNNITTELIJA: Kati Mäkelä

Sataman vuodenajat -neuleen kaarrokkeessa ropisee syksyn vesipisaroita ja leijailee talvisia lumihiutaleita. Keväisen auringon säteet lämmittävät kauluksen, hihansuiden ja helman kuvioissa sulattaen talven jäät kesän aaltoilevaksi vedeksi. Purjelaivat odottavat satamassa hyvää purjehdussäätä.

Sataman vuodenajat -paita neulotaan ylhäältä alaspäin, aloittaen kauluksesta ja edeten kaarrokkeen kautta helmaan ja hihoihin.

Lankamenekki

Neuleeseen on kaksi värivaihtoehtoa. Värivaihtoehto A on sinisävyinen ja värivaihtoehto on B neutraalin sävyinen. Katso kunkin värin langanmenekki eri kokoihin alla olevasta taulukosta. Menekki on ilmoitettu 50 g kerinä ylöspäin pyöristäen. Eri värivaihtoehdot on erotettu ohjeessa toisistaan niin, että ensin mainitaan värivaihtoehto A:ssa käytettävän värin koodi ja sitten suluissa värivaihtoehto B:ssä käytettävän värin koodi eli A(B). 

Koot

 Sataman vuodenajat -neuleeseen on kuusi kokoa (XS, S, M, L, XL ja XXL), mutta vain kolmet eri silmukkamäärät (XS/S, M/L ja XL/XXL). Rinnakkaiskoot kuten XS ja S neulotaan samoilla silmukkamäärillä, mutta hieman eri kokoisilla puikoilla ja eri neuletiheydellä. Samat koot sopivat miehille ja naisille, ainoastaan hihojen pituudessa on eroa miesten ja naisten välillä. Katso kokotaulukko löytääksesi itsellesi sopivimman koon. Huomaa, että kokotaulukon mitat ovat valmiin vaatteen mittoja, joten vartalolta otettuihin mittoihin on lisättävä halutun suuruinen väljyysvara. Ohuen paidan päälle puettavassa neuleessa sopiva väljyys on noin 5-10 cm. Satama-langasta saat paksun ja lämpimän neuleen, joka sopii mainiosti myös päällysvaatteeksi esim. ohuen tuulenpitävän takin päälle. Tällöin tarvitset tavallista enemmän väljyyttä neuleeseesi, joten kannattaa valita tavanomaista suurempi koko. Ohjeessa eri kokoja koskevat silmukkamäärät, kerrokset ym. tiedot on erotettu toisistaan viivoin niin, että ensimmäisenä on XS ja S kokojen tiedot, sitten M ja L kokojen tiedot ja viimeisenä XL ja XXL kokojen tiedot eli XS/S-M/L-XL/XXL. Jos on mainittu vain yksi luku, se koskee kaikkia kokoja. 

Puikot ja neuletiheys

Kirjoneleen neuletiheys: Koot S, L ja XXL neulotaan puikoilla nro 6 tai käsialan mukaisilla puikoilla, jotta saavutetaan neuletiheys 13 silmukkaa ja 18 kerrosta = 10 x 10 cm. Koot XS, M ja XL neulotaan puikoilla nro 5,5 tai käsialan mukaisilla puikoilla, jotta saavutetaan neuletiheys 14 silmukkaa ja 19 krs = 10 x 10 cm. Kannattaa neuloa mallitilkku, kastella se, kuivata tasona ja mitata oma neuletiheys mallitilkusta, jotta se vastaa mahdollisimman hyvin suositeltua tiheyttä. Jos sinulla on enemmän silmukoita / 10 cm kuin suosituksessa, vaihda paksumpiin puikkoihin. Jos sinulla on vähemmän silmukoita / 10 cm kuin suosituksessa, vaihda ohuempiin puikkoihin. Joillakin neulojilla kirjoneuleeseen ja sileään neuleeseen tarvitaan eri kokoiset puikot, jotta kirjoneuleen ja sileän neuleen tiheydet vastaavat toisiaan ja suositusta. 

Resoreihin käytetään jokaisessa koossa puikkoja nro 4,5 tai käsialan mukaisia puikkoja, jotta neulottu resori on sopivan napakka. 

Paksummat puikot: Työssä käytetään 40, 60, 80 ja (isommissa kokovaihtoehdoissa) 100 cm:n pyöröpuikkoja kaarrokkeessa ja miehustassa. Hihoissa käytetään 40 cm pitkää pyöröpuikkoa ja sukkapuikkoja. Jos et halua hankkia näin monia pyöröpuikkoja, voit käyttää yhtä pitkää pyöröpuikkoa (80 tai 100 cm) niin, että vedät ylimääräistä kaapelia lenkiksi silmukoiden välistä silloin, kun työssä on vähemmän silmukoita. 

Ohuemmat puikot: Kaulusresori neulotaan 40 cm pitkällä pyöröpuikolla, helmaresori 80 tai 100 cm pitkällä pyöröpuikolla ja hihansuuresorit sukkapuikoilla. Myös kaikkien resoreiden neulomiseen voi halutessaan käyttää yhtä pitkää pyöröpuikkoa. 

Paidan ohje

Katso tai lataa paidan ohje alta