Virkatuista kuusikulmioista kudottu matto

Itsetehty kuusikulmio-matto oman kodin lattialle! Tätä ohjetta voi soveltaa vaikka kuinka suureen mattoon, sillä matto kootaan erikseen virkatuista kuusikulmioista. Kun hommasta pääsee jyvälle, kuusikulmioita syntyy nopeasti vaikkapa telkkaria katsellessa.

  • TASO: Keskitaso
  • LANKAMENEKKI: Kymmenen kuusikulmion pikkumattoon yhteensä noin 600g
  • VÄLINEET: Koukku: 10-12mm (kuteen paksuuden mukaan). Huom: valitse keskenään mahdollisimman saman paksuista kudetta, jotta kuusikulmioista tulee suurinpiirtein saman kokoisia.
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

OHJE

  1. Laita kude pari kertaa sormiesi ympärille ja tee aloitussilmukka

2. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja virkkaa puolipylväs tekemääsi rinkulaan. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa.

3. Jatka virkkaamalla kaksi puolipylvästä isoon rinkulaan ja 2 ketjusilmukkaa, kunnes kahden puolipylväspareja on 6 kpl.

Virkkaa sitten piilosilmukkaa aluksi virkkaamiesi ketjusilmukoiden kolmanteen simukkaan. (Piilosilmukka: laita koukku silmukan molempien lankojen alta, ota langankierto koukulle ja vedä kaikkien puikolla olevien kolmen langan läpi.)

4. Kiristä rinkula vetämällä häntänarusta

5. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja yksi puolipylväs seuraavaan silmukkaa. Virkkaa kolmas puolipylväs ensimmäisellä kerroksella tekemiesi ketjusilmukoiden alta.

6. Virkkaa kolmannen pylvään jälkeen kaksi ketjusilmukkaa ja puolipylväs taas ensimmäisen kerroksen ketjusilmukoiden alta eli samaan aukkoon, mihin virkkasit kolmannen puolipylvään.

Virkkaa tämän jälkeen puolipylväs edellisen kerroksen puolipylvään silmukkaan.

7. Jatka virkkamalla puolipylväitä edellisen kerroksen puolipylväiden silmukoihin ja suuren aukon kohdalla virkkaa aina puolipylväs, kaksi ketjusilmukkaa ja puolipylväs.

Näin muodostuu 4 puolipylvään sarjoja, joiden välillä on aina 2 ketjusilmukkaa.

8. Kun tulet viimeisen aukon kohdalle, virkkaa vielä siihen puolipylväs, kaksi ketjusilmukkaa ja puolipylväs, tee sitten piilosilmukka kerroksen alussa tekemiesi ketjusilmukoiden kolmanteen silmukkaan. Kerros on nyt valmis.

9. Kolmas kerros tehdään samalla tavalla kuin edellinen kerros, mutta kerroksella muodostuu kuuden puolipylvään ryhmiä.


10. Kun kerros on tehty, tee taas piilosilmukka kerroksen alussa tekemiesi ketjusilmukoiden kolmanteen silmukkaan.

11. Kun kuusikulmioita on haluamasi määrä, päättele langat ja neulo kuusikulmiot yhteen suurella parsinneulalla käyttäen haluamasi väristä kudetta.