Virkattu rahi

Käytännöllisellä rahilla voi lepuuttaa jalkoja tai sitä voi käyttää istuimena. Helpossa rahissa ei tarvitse osata virkata muuta kuin pylväitä ja jämäkästä Manse-makrameelangasta suurella virkkuukoukulla virkaten rahi syntyy sukkelaan. Ohjeesta on helppo muokata esimerkiksi istuintyyny ja erikokoisia raheja ympyrän läpimittaa ja työn korkeutta muuttamalla.

  • TASO: Helppo
  • TEKNIIKKA: Virkkaus
  • KOKO: Korkeus: n. 34cm, halkaisija n. 40 cm
  • LANKA: Manse-punoskude
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 33 toffee
  • LANKAMENEKKI: 4 kerää, n. 1,8 kg
  • VÄLINEET: Virkkuukoukku nr 8 tai käsialan mukaan, täytettä (esim. styrox-raetta tai tekstiilisilppua) ja mahdollinen sisäpussi
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Ohjeessa käytety silmukat ja lyhenteet

krs= kerros
kjs= ketjusilmukka

ps= piilosilmukka (vie koukku edellisen kerroksen silmukan läpi, kierrä lanka koukulle ja vedä molempien koukulla olevien silmukoiden läpi)
p= pylväs (kierrä lanka koukulle, vie koukku edellisen kerroksen silmukan läpi, kierrä lanka uudelleen koukulle ja vedä se edellisen kerroksen silmukan läpi. Kierrä lanka koukulle ja vedä se kahden koukulla olevan silmukan läpi. Kierrä lanka uudelleen koukulle ja vedä se koukulla olevien silmukoiden läpi)

Rahin ohje

Aloitetaan virkkaamalla ympyrä, josta tulee rahin pääliosa.

  1. krs: Tee sormiesi ympärille lenkki ja virkkaa 3 ketjusilmukkaa (= 1 pylväs) ja 14 pylvästä. Yhdistä ensimmäiseen “pylvääseen” eli kolmanteen ketjusilmukkaan piilosilmukalla.

2. krs: Virkkaa kolme kjs ja jatka virkkaamalla 2 p jokaiseen alemman kerroksen pylvääseen. Virkkaa sitten ps ensimmäiseen “pylvääseen”. Työssä pitäisi olla nyt 29 pylvästä ja 1 kolmen ketjusilmukan muodostama ensimmäinen “pylväs”. Jatka samalla tavalla aloittamalla kierros aina kolmella ketjusilmukalla ja virkkaamalla pylväitä edellisen kerroksen pylväisiin ja kaksi pylvästä samaan pylvääseen seuraavasti:

3. krs: 2 pylvästä joka toiseen edellisen kerroksen pylvääseen

4. krs: 2 pylvästä joka kolmanteen edellisen kerroksen pylvääseen

5. krs: 2 pylvästä joka neljänteen edellisen kerroksen pylvääseen

6. krs: 2 pylvästä joka viidenteen edellisen kerroksen pylvääseen

7. krs: 2 pylvästä joka kuudenteen edellisen kerroksen pylvääseen

VINKKI: Jos haluat tehdä suuremman rahin, jatka samalla tavalla lisäten aina välipylväitä 1 per kerros kunnes virkkaamasi ympyrän halkaisija on halutun suuruinen.

Jatketaan virkkaamalla rahin sivu.

Jatka virkkaamalla 1 pylväs jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen. Tee näin 9 kerrosta. Aloita sitten kavennukset eli rahin pohja.

Pohjassa kavennus eli kaksi pylvästä yhteen virkataan seuraavasti: ota langankierto koukulle, vie koukku edellisen kerroksen silmukan läpi, ota lanka koukulle ja vedä se edellisen kerroksen silmukan läpi. Koukulla on nyt kolme silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vie kahden silmukan läpi. Koukulla on nyt kaksi silmukkaa. Ota langankierto koukulle, vie koukku aelmman kerroksen silmukan läpi, ota lanka koukulle ja vedä se edellisen kerroksen silmukan läpi. Koukulla on nyt neljä silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vedä se kahden silmukan läpi, ota lanka koukulle ja vedä se kahden silmukan läpi.

Virkkaa pohja seuraavasti:

Pohjan 1 krs: Virkkaa 5 pylvästä ja tee kavennus

Pohjan 2 krs: Virkkaa 4 pylvästä ja tee kavennus

Pohjan 3 krs: Virkkaa 3 pylvästä ja tee kavennus

Pohjan 4 krs: Virkkaa 2 pylvästä ja tee kavennus

Pohjan 5 krs: Virkkaa 1 pylväs ja tee kavennus

Pohjan 6 krs: Virkkaa yhteen aina kaksi pylvästä ja päättele lanka.

Riippuen käyttämästäsi täytteestä, laita täyte rahin sisään ennenkuin virkkaamasi aukko on liian pieni. Rahin täytteeksi käy esimerkiksi rikkinäinen lakana suiroiksi revittynä tai muuta tekstiiliä. Täytteeksi voi myös hankkia esimerkiksi säkkituoleihin tarkoitettua styroxraetta, jota saa sisustuskaupoista tai alan liikkeistä. Styrox-rakeen etu on se, että se on todella kevyttä ja rahista tulee lankojen ansiostakin jo melko painava. Styrox-rae tarvitsee kuitenkin jonkin sisäpussin, jotta täyte ei pääse pylväiden väleistä purkautumaan rahin sisältä. Tähän sopii esimerkiksi suuri tyynyliina tai ompelutaitoinen voi ommella vaikkapa vanhasta lakanasta sopivan sisäpussin.