Helpot kirjoneulevillasukat

Aloittelijallekin sopiva kirjoneulesukka. Perinteinen vahvistettu kantapää ja nauhakavennukset toimivat aina ja todella helposta koristeresorista saa hieman vaihtelua normaaliin resoriin.

  • TASO: Helppo
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • KOKO: 37
  • LANKA: Pulteri
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 01 valkoinen, 60 petrooli, 94 vaaleanharmaa
  • LANKAMENEKKI: Valkoinen n. 40g, petrooli n. 40g, harmaa n. 30g
  • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Ohje on koon 37 jalalle, katso silmukkataulukosta silmukkamäärät muun kokoisille sukille, mutta huomioi, että kirjoneuleeseen kannattaa luoda enemmän silmukoita kuin normaalisti, sillä kirjoneule ei jousta yhtä paljon kuin normaali neulos. Kannattaa tehdä siis ainakin yhtä kokoa isommat sukat kuin normaalisti. Sukkien kuvio on jaollinen neljällä silmukalla.

Varsi

Luo 48 silmukkaa harmaalla langalla ja jaa ne neljälle sukkapuikolle (12 s per puikko). Neulo suljettuna neuleena resori: neulo 2 oikein ja 2 nurin. Joka kolmannella kerroksella *neulo kaksi oikein, siirrä lanka työn etupuolelle, nosta neulomatta 2 silmukkaa suoraan puikolle siirrä lanka takaisin työn takapuolelle* ja toista *-* koko kerroksen ajan. Tee resoria yhteensä 10 kerrosta ja neulo vielä yksi kerros pelkkää oikeaa harmaalla langalla.

Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo 2 kerrosta pelkkää oikeaa. Neulo kaavio mukaista kirjoneuletta yhteensä 6 kerrosta valkoisella ja petroolilla langalla.

Kaavio A

Vahvennettu kantapää

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. 4. puikolla on nyt 24 silmukkaa. Käännä työ ja ota käyttöön harmaa lanka. Älä katkaise valkoista ja petroolia lankaa, vaan jätä ne odottamaan. Neulo kantapää harmaalla.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta suoraan puikolle ja neulo loput silmukat nurin. Käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo loput oikein. Käännä työ.

Kantalappu

Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti: *Nosta 1s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* puikon loppuun. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Toista näin yhteensä 11 kertaa. Kantalapussa on nyt 24 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* vielä 6 kertaa, nosta 1 s, neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, nosta äsken nostamasi silmukka nuelotun yli pois puikolta). Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä 7 kertaa. Nyt puikolla on 8 silmukkaa.

Jalkaterä

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 12 silmukkaa. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikein. Vaihda taas työhön valkoinen ja petrooli lanka. Voit katkaista ja päätellä harmaan langan. Neulo 2. ja 3. puikolla kaavion mukaista kirjoneuletta. Neulo 4 puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) kiertäen oikein, joka toinen valkoisella, joka toinen petroolilla. Jatka kirjoneuletta 2. ja 3. puikolla kaavion A mukaisesti ja 1. ja 4. puikoilla kaavion B mukaisesti.

Kaavio B

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Neulo yksi välikerros, jossa nuelot kaikki oikein. Jatka kevnnuksia jokatoisella kerroksella kunnes jokaisella puikolla on 11 silmukkaa.

Neulo kaavioiden mukaista kirjoneuletta yhteensä 8 kerrosta tai niin kauan kunnes pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Vaihda työn harmaa lanka ja neulo sillä kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 3. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus ja neulo loput silmukat oikein. Tee välikerros neulomalla kaikki oikein.

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella.

Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.