Villasukkien silmukkataulukko

Tästä näppärästä taulukosta tarkistat kätevästi perussukkien silmukkamäärät, vahvistetun kantapään silmukat ja kantapään silmukkajaon eri kokoisille jaloille. Huomaathan, että kirjoneulesukkiin ja joihinkin pitsisukkiin kannattaa usein luoda enemmän silmukoita kuin normaalisti. Katso myös ohjeet mallitilkun tekemiseen!

Taulukko paksuhkolle langalle, worsted, 200m = 100g

Taulukon silmukkamäärät soveltuvat seuraaville langoille:

Taulukko keskipaksulle langalle, DK, 260m = 100g

Taulukon silmukkamäärät soveltuvat seuraaville langoille:

Silmukkamäärään vaikuttaa aina oma käsiala ja puikkojen koko, taulukot ovat suuntaa antavia. Suosittelemme tekemään mallitilkun ja laskemaan omalle käsialalle sopivat silmukkamäärät.

Mallitilkun avulla omalle käsialalla sopiva määrä silmukoita sukkiin

Mallitilkun avulla selvität helposti mikä on omalle käsialalle sopiva puikkokoko ja silmukkamäärä esimerkiksi villasukkiin. Tee mallitilkku näin:

  1. Neulo sileää neuletta riittävän suuri tilkku sillä langalla, jota haluat käyttää ja suosituksen mukaisella puikkokoolla.
  2. Rajaa tilkusta 10 cm leveä ja 10cm korkea alue ja laske kuinka monta kerrosta ja silmukkaa 10 cm matkalle menee.
  3. Jos silmukat ja kerrokset täsmäävät langan vyötteessä lukevien määrien kanssa, käsialasi on sama kuin keskivertosuositus.
  4. Jos silmukkamäärät ja kerrokset eivät täsmää, helpointa on vaihtaa itselle sopiva puikkokoko.
    1. Jos silmukoita on alueella enemmän kuin langan vyötteessä on mainittu, käsialasi on keskivertoa tiukempaa, vaihda tällöin puikkokoko suurempaan. Huomioi kuitenkin, että jos haluat napakat sukat, liian suuri puikkojen koko tekee sukista löysät, tällöin kannattaa muokata silmukoiden määrää tekemällä vaikka yhtä numeroa suuremmat sukat.
    2. Jos silmukoita taas on alueella vähemmän kuin langan vyötteessä on mainittu, käsialasi on keskivertoa löysempää, vaihda tällöin puikkokoko pienempään.