Kässätermit tutuksi – erilaiset neulepinnat
Mikä ihmeen pintaneule, palmikko tai kirjoneule? Käsityösanasto vilisee erilaisia termejä, joiden paljous voi saada varsinkin aloittelijan pään pyörälle. Tutustutaanpa erilaisiin neulepintoihin!
Kirjoneule
Kirjoneuleeksi kutsutaan neuletta, jossa kahdella tai useammalla eri värisellä langalla muodostetaan kuvioita. Eri väriset langat kulkevat työssä mukana samaan aikaan ja silmukat neulotaan eri langoilla. Se lanka, jolla ei neulota, jää työn nurjalle puolelle. Näitä nurjalla puolella kulkevia lankoja kutsutaan langanjuoksuiksi.
Kirjoneuleohjeissa on yleensä tarjolla neulekaavio, jossa ruudut kuvastavat silmukoita ja sitä langan väriä millä kukin silmukka neulotaan. Kaaviota luetaan oikeasta alakulmasta vasemmalle päin.
Esimerkki kirjoneulekaaviosta
Tässä kaaviossa on kolme eri väriä, pohjaväri luonnonvalkoinen ja kaksi kuvioväriä. Mallikerta, eli toistettava kuvio on merkattu kaavioon punaisella neliöllä. Tätä merkittyä aluetta siis toistetaan työn kaikilla silmukoilla ja kun on tehty rivi 10, neulotaan samat rivit uudelleen.
Joissain ei-abstrakteissa kuvioissa ei ole toistuvaa mallikertaa, vaan kaikki rivit ovat erilaisia, jolloin kaaviota täytyy seurata kokoajan tarkasti.
Kirjoneuletekniikalla voi tehdä upeita abstrakteja kuvioita tai erilaisia esittäviä kuvia ja malleja on monentasoisia, kokeneille ja vähemmän kokeneille neulojille sopivia. Aloittelijoille sopii yleensä kirjoneuleet, joissa sama säännönmukainen kuvio toistuu, langanjuoksut ovat lyhyitä ja yhdellä kertaa neulotaan vain kahta eri väriä. Esittävät kuvat, joissa jokainen rivi on erilainen ja langajuoksut voivat olla pitkiä, sopivat hieman kokeneemmille neulojille.
Katso ilmaisia kirjoneuleohjeita sivuiltamme:
Pitsineule
Pitsineuleen kuviot muodostuvat kavennuksista ja langankierroilla tehtävistä rei’istä. Myös pitsineuleita on monentasoisia ja yksinkertaisimmat sopivat aloittelijoillekin. Pitsineuleen ohjeessa on yleensä neulekaavio, jossa langankierrot, lisäykset ja kavennukset on merkitty.
Esimerkki pitsineulekaaviosta
Tässä melko yksinkertiasessa pitsineuleessa enulotaan oikeaa, nurjaa, oikealle ja vasemmalle kallistuvia kavennuksia sekä langankiertoja, joista pitsineuleen reiät muodostuvat.
Tässä neulekaaviossa koko neulekaavio on 1 mallikerta ja samoja rivejä toistetaan useamman kerran.
Katso ilmaisia PITSIneuleohjeita sivuiltamme:
Pintaneule
Pintaneule on supersimppeli tapa saada ilmettä neulepintaan, sillä siinä kuviot syntyy oikeilla ja nurjilla silmukoilla – muuta ei tarvita. Mallista riippuen nurjat silmukat joko vetäytyvät neulepinnassa taka-alalle (kuten kuvan Kuiskaus-sukissa) tai nousevat esiin, kuten helmineuleessa.
Esimerkki pintaneulekaaviosta
Pintaneulekaaviossa on merkittynä vain oikeat ja nurjat silmukat. Yksinkertaisimmissa pintaneuleohjeissa, kuten helmineuleeessa, neulekaaviota ei yleensä ole vaan ohje on sanallinen.
Katso ilmaisia Pintaneuleohjeita sivuiltamme:
Palmikkoneule
Palmikko on lettimäinen tai köynnösmäinen näyttävä neulos. Palmikkoja on monenlaisia ja erikokoisia. palmikkoneulos syntyy vaihtamalla silmukoiden paikkaa nostamalla osa silmukoista apupuikolle työn etu- tai takapuolelle. Palmikkoneuleohjeissa on yleensä neulekaavio, johon palmikkokohdat on merkitty.
Tästä pääset katsomaan lettipalmikon ohjevideon Instagram-tilillämme.
Esimerkki palmikkoneulekaaviosta
Palmikoiden reunoille neulotaan yleensä nurjia silmukoita, jotta palmikko erottuu neulepinnasta kauniisti. Oikealle kaartuva palmikkokuvio neulotaan siirtämällä osa silmukoista apupuikolle työn takapuolelle ja vasemmalle kaartuva taas siirtämällä osa silmukoista apupuikolle työn etupuolelle.
Esimerkkikaavio on yläpuolella olevasta palmikkosukasta, jossa keskellä on lettimäinen palmikko ja reunoilla pienet köynnösmäiset palmikot.