Versot-pitsisukat

Kaunis kasviaiheinen pitsikuvio koristaa muuten simppelin sukan etuosaa. Toistuva kuvio on helppo tehdä ja tämä sukkamalli onkin helppo vaikka ensimmäiseksi pitsityöksi. Kuvio tehdään 15 silmukalla ja eri kokoisten sukkien teko on helppoa lisäämällä silmukoita kuvion ympärille.

  • TASO: Keskitaso
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • KOKO: 38-39
  • LANKA: Kivijalka
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 24 havunvihreä
  • LANKAMENEKKI: Kokoon 38-39 n. 90g
  • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Lataa tästä ohje pdf-tiedostona:


Ohjeen silmukat on n. koon 38-39 sukalle. Katso muiden kokojen silmukkamäärät silmukkataulukosta. Pitsikuvio tehdään 15 silmukalla. Jos haluat tehdä eri kokoisen sukan, vähennä tai lisää silmukoita muihin kuin kuvion kohtaan ja keskitä kuvio keskelle etuosaa.

Ohjeessa käytetyt termit

SSK-kavennus: Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen.

1. Varsi

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne kolmelle sukkapuikolle seuraavasti: 17-15-16. Aloita neulomalla 1. ja 3. puikolla 1o, 1n ja toisella puikolla 4n, 7o, 4n. Jatka näin vielä toinen kierros ja ala sitten neuloa 2. puikolla neulekaavion mukaista pitsikuviota. Neulo 1. ja 3. puikoilla 1o, 1n joustinneuletta yhteensä 15 kierrosta ja jatka sitten sileää neuletta (kaikki oikein). Luo työhön 1 s lisää neulomalla 1. puikon alussa silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein (nosta s viemällä vasen puikko etukautta taakse ja neulo se takareunasta oikein). Työssä on nyt 49 silmukkaa. Neulo näin yhteensä 5 mallikertaa.

2. Vahvennettu kantapää

Ota avuksi neljäs puikko ja jaa kantapään tekoa varten silmukat neljälle puikolle seuraavasti: 12-13-12-12. Neulo sitten 1. puikon silmukat 4. puikolle. Tällä puikolla on nyt 24 silmukkaa joilla kantapää neulotaan. Käännä työ.

Kantalappu

Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti: *Nosta 1s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* puikon loppuun. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Toista näin yhteensä 12 kertaa. Kantalapussa on nyt 24 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 9 silmukkaa ja neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. 

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, tee SSK-kavennus. Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä niin monta kertaa, että kantalapun sivuilta loppuu silmukat. Jaa silmukat 2 puikolle 4 s per puikko. 

3. Jalkaterä

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 12 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä yksi 1 silmukka kummaltakin puolelta. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikein. Neulo 4 puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) oikein.

Jatka 2. ja 3. puikoilla olevan pitsikuvion kohdalla kaavion mukaista neuletta ja sitä ympäröivät silmukat oikein ja 1. ja 4. puikoilla (sukan pohjaan jäävä puoli) sileää neuletta (kaikki oikein).

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti ja 4. puikon alussa neulo 1 s normaalisti ja tee sitten ssk-kavennus. Neulo yksi välikerros, jossa neulot kaikki 1. ja 4. puikon silmukat oikein. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella kunnes 1. ja 4. puikolla on kullakin 12 silmukkaa. Työssä on nyt yhteensä 49 silmukkaa. 

Pitsikuvion neulomisen helpottamiseksi voit halutessasi taas siirtää silmukat kolmelle puikolle siten, että pitsikuvion silmukat ovat kaikki samalla puikolla. Siirrä kuitenkin silmukat takaisin 4 puikolle ennen kärkikavennuksia (12-13-12-12). 

Neulo näin kunnes pikkuvarvas peittyy tai kun pohjan pituus on 20 cm ja aloita sitten kärkikavennukset. Jatka pitsikuvion kohdalla kaavion mukaista neuletta loppuun saakka. 

4. Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Neulo kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 3. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 s oikein ja tee sitten ssk-kavennus. 

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa (1. puikolla 7 silmukkaa). Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. 

Kun työssä on jäljellä 9 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

5. Viimeistelyt

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.