Lataa tästä ohje pdf-tiedostona:

Letit-palmikkovillasukat

Palmikoilla saa helposti ilmettä villasukkiin. Näissä sukissa on sukan etupuolella kulkevien palmikkojen lisäksi kantalapun kolmionmallisesti aloitettu vahvistettu neule tuo hauskan yksityiskohdan sukkien takapuolelle.

 • TASO: Keskitaso
 • TEKNIIKKA: Neulominen
 • LANKA: Kivijalka
 • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 01 luonnonvalkoinen
 • LANKAMENEKKI: Kokoon 38-39 n. 100g
 • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan
 • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka


Ohjeen silmukat on n. koon 39 sukalle. Katso muiden kokojen silmukkamäärät silmukkataulukosta.

Ohjeessa käytetyt termit

SSK-kavennus: Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen.

Varsi

Luo 49 silmukkaa ja jaa ne kolmelle sukkapuikolle (15 s – 20 s – 14 s ). Neulo 1 puikolla 1o 1n koko puikon ajan, puikon viimeinen silmukka on oikein, neulo toisella puikolla seuraavasti: 2n, 3o, 2n, 6o, 2n, 3o, 2n, neulo kolmannella puikolla 1o, 1n koko puikon ajan.

Huom! Jos neulot eri kokoiset sukat kuin 39, lisää tai vähennä parillinen määrä silmukoita 1. ja 3. puikoilla ja pidä 2. puikon silmukat samana kuin ohjeessa.

Jatka 1o 1n joustinneuletta 1. ja 3. puikoilla 15 kierroksen ajan ja sen jälkeen sileää neuletta eli kaikki oikein ja toisella puikolla neulekaavio 1:n (alla) mukaan eli seuraavasti:

Neulo 2n, 3o, 2n, 6o, 2n, 3o, 2n yhteensä 5 kerrosta ja
*
neulo 1. palmikkokerros seuraavasti:

Neulo 2n, nosta 1s apupuikolle työn eteen, neulo 2o ja sitten apupuikolta 1o.

Neulo 2n, nosta 2s apupuikolle työn eteen, neulo 2o ja sitten apupuikolta 2o ja sitten 2o.

Neulo 2n, nosta 2 s apupuikolle työn taakse, neulo 1o ja sitten apupuikolta 2o. neulo 2 n.

Neulo kolme välikerrosta seuraavasti 2n, 3o, 2n, 6o, 2n, 3o, 2n.

Neulo 2. palmikkokerros seuraavasti:

Neulo 2n, nosta 1s apupuikolle työn eteen, neulo 2o ja sitten apupuikolta 1o.

Neulo 2n, neulo 2o, nosta 2s apupuikolle työn taakse, neulo 2 o ja sitten apupuikolta 2o.

Neulo 2n, nosta 2 s apupuikolle työn taakse, neulo 1o ja sitten apupuikolta 2o. neulo 2 n.

Neulo taas kolme välikerrosta seuraavasti 2n, 3o, 2n, 6o, 2n, 3o, 2n.

*


Neulo toisella puikolla palmikko-osiota samalla tavalla *-* koko työn ajan kärkikavennuksiin asti.

Vahvennettu kantapää

Kantapään yksityiskohta

Kun olet neulonut yhteensä 33 kierrosta ja olet neulonut viimeiseksi palmikkokuvion eli puikon 2, aloita 3. ja 1. puikoilla kantapään yksityiskohdan tekeminen alla olevan neulekaavio 2:n mukaan eli seuraavasti:

 1. kerros: Neulo 14o, nosta 1s suoraan puikolle neulomatta (vie puikko silmukan läpi oikealta vasemmalle). Neulo 14o.
 2. kerros: neulo 12o, 2s oikein yhteen, lisää 1s (=nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein), 1o, lisää 1, tee SSK, neulo puikon loput silmukat oikein.
 3. kerros: Neulo 14 o, nosta 1s suoraan puikolle neulomatta, neulo 14o.
 4. kerros: neulo 11o, 2s oikein yhteen, lisää 1s (=nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein), 3o, lisää 1, tee SSK, neulo puikon loput silmukat oikein.
 5. kerros: Neulo 12 o, nosta 1s suoraan puikolle neulomatta, neulo 1o, nosta 1s, neulo 1o, nosta 1s, neulo 12o.

Jatka tällä periaatteella siten, että aloitat kavennuksen aina yhtä silmukkaa aiemmin ja jatkat yhden silmukan pidemmälle joka toisella rivillä. Jokatoisella rivillä taas nosta joka toinen silmukka puikolle = kerrosrivinousu aina kavennuskohtien välisellä alueella.

Tee näin kunnes 3. puikon alussa ja 1. puikon lopussa on ennen ja jälkeen kavennusten 2 silmukkaa.

Huom! Jos teet eri kokoista sukkaa kuin 39, laske yksityiskohdan kavennukset 1. ja 3. puikon silmukoiden puoliväliin. Jatka kavennuksia, lisäyksiä ja vahvennettua neuletta niin pitkään kunnes kavennusten välissä on yhteensä puolet koko työn silmukoista.

Kantalappu

Siirrä kantalapun neulomisen ajaksi 2s 3. puikon alusta ja 2s 1. puikon lopusta 2. puikolle.

Huom! Jos neulot eri kokoista sukkaa kuin 39, kantalappu neulotaan puolilla koko työn silmukoista,  joten siirrä silmukoita sen mukaisesti.

Kun olet neulonut kaavion viimeisen kierroksen, käännä työ. Nosta 1s nurin neulomatta, neulo 2s nurin yhteen, *nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 1o*, jatka ** 1. ja 3. puikkojen ajan. Käännä työ. Nosta 1s neulomatta, neulo loput 3. ja 1. puikkojen silmukat oikein. Käännä työ, *nosta 1s nurin neulomatta, neulo 1o* ja jatka ** 3. ja 1. puikkojen ajan. Jatka näin vahvennettua neuletta kunnes olet neulonut kantalappua 28 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* kunnes 3. puikolla puikolla on jäljellä 9 silmukkaa ja neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, tee SSK-kavennus. Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä niin monta kertaa, että kantalapun sivuilta loppuu silmukat.

Jalkaterä

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 12 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä yksi 1 silmukka kummaltakin puolelta. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikein. Neulo 4 puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) oikein.

Jatka 2. puikoilla kaavion mukaista pitsineuletta ja 1. ja 3. puikoilla (sukan pohjaan jäävä puoli) sileää neuletta (kaikki oikein).

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti ja 3. puikon alussa neulo 1 s normaalisti ja tee sitten ssk-kavennus. Neulo yksi välikerros, jossa neulot kaikki 1. ja 3. puikon silmukat oikein. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella kunnes olet kaventanut kummallakin puolella 5 silmukkaa eli työssä on yhteensä 48 silmukkaa.

Neulo näin kunnes pikkuvarvas peittyy ja aloita sitten kärkikavennukset. Jatka 2. puikoilla kaavio 1:n mukaista palmikkoneuletta loppuun saakka.

Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Neulo kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 2. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 3. puikkojen alussa 1 s oikein ja tee sitten ssk-kavennus.

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. 

Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.