Muuri-kirjoneulevillasukat

Helppo kaksivärinen graafinen kirjoneule saa piristystä kauniista puuterisesta vaaleanpunaisesta. Lyhyiden langanjuoksujen ja yksinkertaisen samana toistuvan kuvion vuoksi tämä kirjoneule sopii myös aloittelevemmille neulojille.

  • TASO: Keskitaso
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • LANKA: Rotvalli
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 01 luonnonvalkoinen, 15 ruskea, 44 rose
  • LANKAMENEKKI: Koko 39; luonnonvalkoinen n. 80g, ruskea n. 70g, rose n. 40g
  • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Lataa tästä ohje pdf-tiedostona:


Ohjeen silmukat on n. koon 39 sukalle. Katso muiden kokojen silmukkamäärät silmukkataulukosta ja ota huomioon, että kirjoneuleeseen kannattaa luoda enemmän silmukoita kuin normaaliin neuleeseen, sillä kirjoneule ei veny yhtä paljon. Kuvio on jaollinen 4 silmukalla.

Ohjeessa käytetyt termit

Ylivetokavennus: Nosta silmukka neulomatta puikolle, neulo 1 s oikein, nosta aikaisempi silmukka neulomasi silmukan yli.

SSK-kavennus: Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen.

Varsi

Luo rose-värillä 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle (14 s per puikko). Neulo suljettuna neuleena resori: neulo 1 oikein ja 1 nurin. Tee resoria yhteensä 11 kerrosta. Neulo 1 kerros oikein ja ota jokaisen puikon lopussa puikkojen välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Työssä on nyt 60 silmukkaa. Jatka neulekaavion 1 mukaisesti ja neule 2 mallikertaa.

Kuvion jälkeen neulo vielä 1 kerros oikein ruskealla.

Vahvennettu kantapää

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. 4. puikolla on nyt 30 silmukkaa. Käännä työ. Vaihda työhön rosen värinen lanka.

Kantalappu

Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti: *Nosta 1s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* puikon loppuun. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Toista näin yhteensä 14 kertaa. Kantalapussa on nyt 28 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 11 silmukkaa ja neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 9 silmukkaa. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 8 s oikein, tee SSK-kavennus (= Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen). Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 9 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä niin monta kertaa, että kantalapun sivuilta loppuu silmukat.

Jalkaterä

Jaa kantalapulle jääneet 10 silmukkaa kahdelle puikolle. Poimi kantalapun oikeanpuoleiselle puikolle eli 4. puikolle kantalapun oikeasta reunasta 14 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä yksi 1 silmukka. Poimi uudelle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä 1 silmukka. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikeinrosen värisellä langalla. Vaihda työhön nyt ruskea ja valkoinen lanka. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat neulekaavio 1 mukaisesti. Neulo 4. puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) kiertäen oikein neulekaavio 2 mukaisesti. 

Jatka 2. ja 3. puikoilla neulekaavio 1:n mukaista kirjoneuletta ja 1. ja 4. puikoilla (sukan pohjaan jäävä puoli) neulekaavio 2:n mukaista neuletta. Kun neulekaavio 1:ssä tulee rivi, jossa neulotaan kaikki silmukat ruskealla, neulo kaikki silmukat ruskealla myös 1. ja 4. puikoilla.

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa yliveto- tai ssk-kavennus. Neulo yksi välikerros, jossa neulot kaikki 1. ja 4. puikon silmukat oikein. Jatka kevennuksia joka toisella kerroksella kunnes jokaisella puikolla on 14 silmukkaa.

Neulo 2,5 mallikertaa tai kun pikkuvarvas on lähes peittynyt. Vaihda työhön rosen värinen lanka.

Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Neulo kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 3. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus tai ssk-kavennus.

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 7 silmukkaa. Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. 

Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.