Älä riko vahingossa lakia – muista nämä 3 asiaa käsitöiden tekijänoikeuksista

Käsityöryhmissä aihe pulpahtaa pinnalle tasaisin väliajoin. Saanko tehdä esimerkiksi brändin logolla koristellut villasukat? Entäpä myydä ne? Entäpä netistä ilmaiseksi löytämäni ohjeen mukaisesti tehdyt sukat tai pipon? Käsitöiden tekijä voi tahattomasti rikkoa lakia ja seuraavat kolme asiaa on hyvä pitää mielessä, niin ei tule vahingossa tehneeksi väärin.

1.    Omaan käyttöön tai lahjaksi vai kaupallisiin tarkoituksiin kuten myyntiin?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että omaan käyttöön tai lahjaksi voit tehdä melkeinpä mitä tahansa. Esimerkiksi Marimekon unikolla tai Ryhmähaun hahmolla koristellut sukat voit tehdä yksityiseen käyttöön eli itselle tai lahjaksi, mutta myydä niitä et saa.

Mitä sitten on kaupallinen tarkoitus? Kaupallinen käyttö on mitä tahansa sellaista käyttöä, jossa käsityöntekijä hyötyy taloudellisesti tuotteesta, eli esimerkiksi sukkien myyntiä. Sillä ei ole merkitystä, kuinka laajaa kaupallinen hyöty on. Et siis saa myydä edes lapsen koulumyyjäisissä esimerkiksi yrityksen logolla tai piirroshahmolla varustettuja tuotteita.

2.   Logot, ikonit ja piirroshahmot eivät ole vapaata riistaa

Logoja, tunnistettavia ikoneja tai kuvioita suojaa yleensä tekijänoikeus. Niillä voi olla mallisuoja tai se voi olla rekisteröity tavaramerkkinä. Tekijänoikeuden suojaamaa ikonia tai kuviota ei saa käyttää kaupallisisssa tarkoituksissa ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa, poikkeuksena yksityiseen käyttöön tehdyt tuotteet. 

Jos haluat tehdä jotain tekijänoikeudella suojatulla ikonilla tai logolla varustettua tuotetta myyntiin, siihen pitää olla lupa tekijänoikeuden haltijalta. Yleensä tämä tarkoittaa maksullista lisenssiä.

3.   Ilmaiset tai maksulliset ohjeet – onko ohjeella tekijänoikeus?

Ohjeella tai vaikkapa sukkamallilla saattaa olla tekijänoikeus. Olennaista on se, ylittääkö ohje teoskynnyksen. Teoskynnyksen ylittääkseen esimerkiksi sukan kuvion ja yhdistelmän on oltava riittävän omaperäinen itsenäinen eli sellainen, että kukaan muu ei todennäköisesti päätyisi samaan lopputulokseen alkaessaan vastaavaa työtä tekemään.

Tavanomaisilla kuvioilla, palmikoilla, joustinneuleilla tai vaikkapa raitavillasukalla ei ole tekijänoikeutta sillä ne eivät ylitä teoskynnystä. Tämän takia useilla brändeillä saattaa olla ohjeita hyvin samankaltaisiin neuletöihin, jos niissä käytetty kirjoneulekuvio, pitsikuvio tai pintaneule on tavanomainen. Tavanomaisia töitä saat siis tehdä ja käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin, esimerkiksi myyjäisiin myytäväksi. Teoskynnys voi kuitenkin ylittyä jos jotain tiettyjä kuvioita tai vaikkapa palmikoita on yhdistelty työssä/ohjeessa riittävän omaperäisellä tavalla. Teoskynnyksen ylittyminen harkitaan aina tapauskohtaisesti viime kädessä tuomioistuimessa. 

Ohjeen maksuttomuudella tai maksullisuudella ei ole vaikutusta siihen, saako sen mukaan tehtyjä töitä käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Pääsääntöisesti neuleohjeet on tarkoitettu yksityiseen käyttöön ja niiden kaupallinen hyödyntäminen on kielletty. Tämä usein lukee ohjeen yhteydessä. Jos haluat tehdä jonkun ohjeen mukaista työtä myyntiin, neuvottele siitä aina ensin ohjeen tekijän kanssa. 

Huomaa myös, että et saa hyödyntää itse ohjetta, esimerkiksi tulostettuna tai kirjasta kopioituna kaupallisiin tarkoituksiin. Et siis saa esimerkiksi tulostaa neuleohjetta ja myydä tai antaa sitä jonkun tuotteen kylkiäisenä ilman lupaa, sillä myös se on kaupallista käyttöä. Huomaa myös, että esimerkiksi kuvan ottaminen vaikkapa lehden tai kirjan sivuilla olevasta ohjeesta ja sen jakaminen omassa somessa tai neuleryhmässä on kiellettyä. 

Lähde: Suomen käsityöyrittäjät, https://skytry.fi/2019/kasitoiden-tekijanoikeuksista/

Löydä seuraava projekti ilmaisista ohjeistamme

Sivuillamme on paljon erilaisia neuleohjeita kaikentasoisille neulojille. Ohjeitamme saat vapaasti käyttää yksityiseen käyttöön eli tehdä itsellesi tai lahjaksi. Katso alta uusimmat ohjeemme!

Hää-kirjoneulesukat

Hää-kirjoneulesukat

Nämä kirjoneulesukat huokuvat rakkautta. Sukkia koristaa joutsenet ja niiden kaulojen väliin muodostuva sydän. Neulo hääparille samanväriset sukat tai sukat vastaväreillä. Ohjeessa koot 38-40, 42, 42 ja 45.

Helppo chunky beanie -pipo

Helppo chunky beanie -pipo

Tästä ei pipon tekeminen paljon helpommaksi muutu. Tämä muhkea pipo on supernopea tehdä paksusta Stama-villalangasta ja lämmittää takuuvarmasti.

Muhku-villakauluri

Muhku-villakauluri

Tämä superlämmin kauluri neulotaan muhkeasta Satama-villalangasta ja paksusta langasta työ valmistuu nopeasti. Kauluri lämmittää ihanasti myös dekolteeta, yläselkää ja hartioita. Takin alta kauluri näyttää tyylikkäältä poolovillapaidalta.

Muhkea palmikkopipo

Muhkea palmikkopipo

Paksu pipo lämmittää kovillakin pakkasilla ja kauniit palmikot tuovat pipoon tyylikästä ilmettä. Nopeasti valmistuva paksu pipo on helppo tehdä ja sopii hyvin myös ensimmäiseksi palmikkotyöksi.

SKYP-joustinneulesukat

SKYP-joustinneulesukat

SKYP-silmukoilla (slip – knit – yarn over – pass) saa joustimeen näyttävyyttä ja vaihtelua ja se on yllättävän helppo! Se sopii hyvin sukkiin, lapasiin tai vaikka säärystimiin.

Letit-palmikkovillasukat

Letit-palmikkovillasukat

Palmikoilla saa helposti ilmettä villasukkiin. Näissä sukissa on sukan etupuolella kulkevien palmikkojen lisäksi kantalapun kolmionmallisesti aloitettu vahvistettu neule tuo hauskan yksityiskohdan sukkien takapuolelle.

Päiväuni-pitsivillasukat

Päiväuni-pitsivillasukat

Kauniit pitsisukat ovat ajaton klassikko. Ne sopii hieman tottuneemmille puikoille, joille perussukat tuntuvat tylsältä! Erityisesti vaaleista väreistä kuvio erottuu kauniisti edukseen.

Tähkä-pitsineulevillasukat

Tähkä-pitsineulevillasukat

Tämä helppo kukkakuviota tai vehnän tähkää muistuttava kuvio on kaunis, mutta melko simppeli tehdä. Joustinneuleena tehty kuvio sopii hyvin villasukkaan, sillä se mukautuu hyvin eri paksuisiin sääriin ja jalkoihin.

Muuri-kirjoneulevillasukat

Muuri-kirjoneulevillasukat

Helppo kaksivärinen graafinen kirjoneule saa piristystä kauniista puuterisesta vaaleanpunaisesta. Lyhyiden langanjuoksujen ja yksinkertaisen samana toistuvan kuvion vuoksi tämä kirjoneule sopii myös aloittelevemmille neulojille.