Kuplaneulevillasukat

Yllättävän helppo kuplakuvio tekee neuleeseen näyttävän pinnan. Muuten villasukat neulotaan tavalliseen tapaan ja tämä malli sopii aloittelevallekin neulojalle!

  • TASO: Helppo
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • KOKO: 39
  • LANKA: Pulteri
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 01 valkoinen
  • LANKAMENEKKI: n. 150g
  • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Ohje on koon 39 jalalle, katso silmukkataulukosta silmukkamäärät muun kokoisille sukille. Kuvio on jaollinen 4 silmukalla.

Ohjeessa käytetyt termit

Ylivetokavennus: Nosta silmukka neulomatta puikolle, neulo 1 s oikein, nosta aikaisempi silmukka neulomasi silmukan yli.

SSK-kavennus: Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen.

Varsi

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle (12 s per puikko). Neulo suljettuna neuleena resori: neulo 1 oikein ja 1 nurin. Tee resoria yhteensä 10 kerrosta. Neulo 5 kerrosta oikein.

Kuplan neulominen

(Katso video-ohje alta)

Kupla osa 1: *Neulo 3 s oikein, pudota 1 s puikolta ja pura neljä kerrosta alemmaksi, laita puikko silmukan läpi ja neulo se oikein*, toista *-* koko kerros.

Neulo 5 kerrosta oikein.

Kupla osa 2: Neulo 1 s oikein, *pudota 1 s puikolta ja pura neljä kerrosta alemmaksi, laita puikko silmukan läpi ja neulo se oikein, neulo 3 s oikein*, toista *-* kerroksen loppuun saakka.

Neulo taas 5 välikerrosta oikein.

Toista näin yhteensä 5 kertaa.

Vinkki! Merkkaa silmukkamerkillä se kerros, jolla teet “kuplan”. Näin sinun on helpompi laskea työstä tehdyt välikerrokset.

Vahvennettu kantapää

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. 4. puikolla on nyt 24 silmukkaa. Käännä työ.

Kantalappu

Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti: *Nosta 1s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* puikon loppuun. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Toista näin yhteensä 11 kertaa. Kantalapussa on nyt 24 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* vielä 6 kertaa, nosta 1 s, neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, nosta äsken nostamasi silmukka nuelotun yli pois puikolta). Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä 7 kertaa. Nyt puikolla on 8 silmukkaa.

Jalkaterä

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 12 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä yksi 1 silmukka. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikein. Jatka 2. ja 3. puikolla kuplaneuletta samalla tavalla kuin aiemmin. Neulo 4 puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) kiertäen oikein.

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa yliveto- tai ssk-kavennus. Neulo yksi välikerros, jossa nuelot kaikki 1. ja 4. puikon silmukat oikein. Jatka kevennuksia joka toisella kerroksella kunnes jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

Neulo 1. ja 4. puikoilla oikein ja 2. ja 3. puikoilla kuplaneuletta kunnes pikkuvarvas peittyy tai kun pohjan pituus on noin 20 cm.

Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Neulo sillä kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 3. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus tai ssk-kavennus. Jatka 2. ja 3. puikoilla kuplaneuletta kärkeen asti.

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella.

Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.