SKYP-joustinneulesukat

SKYP-silmukoilla (slip – knit – yarn over – pass) saa joustimeen näyttävyyttä ja vaihtelua ja se on yllättävän helppo! Se sopii hyvin sukkiin, lapasiin tai vaikka säärystimiin.

  • TASO: Keskitaso
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • KOKO: 38-39
  • LANKA: Kivijalka
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 16 toffeenruskea
  • LANKAMENEKKI: Kokoon 38-39 n. 100g
  • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Lataa tästä ohje pdf-tiedostona:


Ohjeen silmukat on n. koon 38-39 sukalle. Katso muiden kokojen silmukkamäärät silmukkataulukosta. Kuvio on jaollinen 3 silmukalla.

Ohjeessa käytetyt termit

SSK-kavennus: Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen.

SKYP: Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, tee langankierto, nosta ensimmäiseksi nostamasi silmukka kahden jälkimmäisen yli. 

1. Varsi

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle (12 s per puikko). Aloita neulomalla suljettuna neuleena 2 s oikein, 1 s nurin koko kerroksen ajan. Neulo näin 3 kerrosta. Neulo sitten neulekaavion mukaan yhteensä 4 mallikertaa. 

2. Vahvennettu kantapää

Siirrä 1. puikon viimeinen nurja silmukka 2. puikolle. Neulo 1. puikon silmukat oikein 4. puikolle. ja puikkojen välissä nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein. 4. puikolla on nyt 24 silmukkaa. Käännä työ.

Kantalappu

Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti: *Nosta 1s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* puikon loppuun. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Toista näin yhteensä 12 kertaa. Kantalapussa on nyt 24 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 9 silmukkaa ja neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. 

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, tee SSK-kavennus. Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä niin monta kertaa, että kantalapun sivuilta loppuu silmukat. Jaa silmukat 2 puikolle 4 s per puikko. 

3. Jalkaterä

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 12 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä yksi 1 silmukka kummaltakin puolelta. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikein. Neulo 4 puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) oikein.

Jatka 2. ja 3. puikoilla kaavion mukaista neuletta (+ puikolle siirtämäsi ensimmäinen silmukka aina nurin) ja 1. ja 4. puikoilla (sukan pohjaan jäävä puoli) sileää neuletta (kaikki oikein).

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti ja 4. puikon alussa neulo 1 s normaalisti ja tee sitten ssk-kavennus. Neulo yksi välikerros, jossa neulot kaikki 1. ja 4. puikon silmukat oikein. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella kunnes 1 puikolla on 11 silmukkaa ja 4. puikolla 12 silmukkaa. Työssä on nyt yhteensä 48 silmukkaa. 

Neulo näin kunnes pikkuvarvas peittyy ja aloita sitten kärkikavennukset. Jatka 2. ja 3. puikoilla kuvion mukaista neuletta loppuun saakka.

4. Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Neulo kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 3. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 s oikein ja tee sitten ssk-kavennus. 

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa (1. puikolla 7 silmukkaa). Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. 

Kun työssä on jäljellä 9 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

5. Viimeistelyt

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.