Tähkä-pitsineulevillasukat

Tämä helppo kukkakuviota tai vehnän tähkää muistuttava kuvio on kaunis, mutta melko simppeli tehdä. Joustinneuleena tehty kuvio sopii hyvin villasukkaan, sillä se mukautuu hyvin eri paksuisiin sääriin ja jalkoihin.

  • TASO: Keskitaso
  • TEKNIIKKA: Neulominen
  • LANKA: Kahvihetki
  • OHJEESSA KÄYTETYT VÄRIT: 95 tummanharmaa
  • LANKAMENEKKI: Kokoon 38-39 n. 100g
  • VÄLINEET: Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan
  • SUUNNITTELIJA: Kaupunkilanka

Lataa tästä ohje pdf-tiedostona:


Ohjeen silmukat on n. koon 38-39 sukalle. Katso muiden kokojen silmukkamäärät silmukkataulukosta. Kuvio on jaollinen 4 silmukalla.

Ohjeessa käytetyt termit

SSK-kavennus: Nosta 2 s oikealle puikolle neulomatta viemällä puikko vasemmalta oikealle (eli kuin olisit neulomassa niitä). Siirrä silmukat suoraan takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista oikein yhteen.

Varsi

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle (12 s per puikko). Aloita neulomalla suljettuna neuleena 3 s oikein, 1 s koko kerroksen ajan. Neulo näin 4 kerrosta. Neulo sitten kaavion mukaan yhteensä 8 mallikertaa.


*
1. ja 2. kerros: Neulo 3 s oikein ja 1 s nurin koko kerroksen ajan.
3. kerros: Vie puikko läpi keskimmäisen kolmen oikean silmukan kohdalta 4 kerrosta alempaa ja neulo siihen löysä oikea silmukka. Neulo 3 s oikein ja tee sama uudelleen. Neulo 1 s nurin. Neulo näin koko kerros.
4. kerros: seuraavalla kierroksella neulo SSK, 1 s oikein, 2 s oikein yhteen, 1 s nurin ja toista näin koko kerros.
*

Toista ** yhteensä 8 kertaa. Neulo siis viimeiseksi kerros, jossa tehdään kavennukset.

Vahvennettu kantapää

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. 4. puikolla on nyt 28 silmukkaa. Käännä työ.

Kantalappu

Neulo vahvennettua neuletta seuraavasti: *Nosta 1s neulomatta, neulo 1 s nurin*, jatka *-* puikon loppuun. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Käännä työ.

Toista näin yhteensä 12 kertaa. Kantalapussa on nyt 28 kerrosta.

Kantapään kavennukset

** Työn nurjalla puolella, *nosta 1s neulomatta, neulo 1s nurin*, toista *-* kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 9 silmukkaa ja neulo 2 s nurin yhteen. Vasemman puoleiselle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, tee SSK-kavennus. Vasemmalla olevalle puikolle jää nyt 7 silmukkaa. Käännä työ. **

Toista **-** vielä niin monta kertaa, että kantalapun sivuilta loppuu silmukat.

Jalkaterä

Poimi kantalapun kummastakin reunasta 12 silmukkaa ja puikkojen välistä vielä yksi 1 silmukka kummaltakin puolelta. Neulo kantapään vasemmalla reunalla olevat silmukat kiertäen oikein. Neulo 4 puikon silmukat (kantapään oikeasta reunasta poimimasi silmukat) oikein.

Siirrä 1. puikon viimeinen silmukka 2 puikon alkuun ja neulo se jatkossa nurin.

Jatka 2. ja 3. puikoilla kaavion mukaista pitsineuletta ja 1. ja 4. puikoilla (sukan pohjaan jäävä puoli) sileää neuletta (kaikki oikein).

Tee kantapään jälkeiset kavennukset seuraavasti: Neulo 1. puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka normaalisti ja 4. puikon alussa neulo 1 s normaalisti ja tee sitten ssk-kavennus. Neulo yksi välikerros, jossa neulot kaikki 1. ja 4. puikon silmukat oikein. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella kunnes 1 puikolla on 11 silmukkaa ja 4. puikolla 12 silmukkaa. Työssä on nyt yhteensä 48 silmukkaa.

Neulo näin kunnes pikkuvarvas peittyy ja aloita sitten kärkikavennukset. Jatka 2. ja 3. puikoilla kuvion mukaista neuletta loppuun saakka.

Kärkikavennukset nauhakavennuksena

Neulo kärkikavennukset seuraavasti: 1. ja 3. puikkojen lopussa, neulo puikon toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 4. puikkojen alussa 1 s oikein ja tee sitten ssk-kavennus.

Neulo kavennukset joka toisella kerroksella kunnes kullakin puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee tämän jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. 

Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.