Näiden 8 vinkin avulla onnistut kirjoneuleessa
Kirjoneule astuu usein nopeasti kuvioihin kun perussukka tai -neule alkaa sujua! Kirjoneuleilla saakin näyttävää jälkeä! Olemme koonneet 10 vinkkiä, joiden avulla saat kirjoneuleen onnistumaan. Kerrataan ensin, mikä kirjoneule on ja miten kirjoneulekaavioita luetaan:
Kirjoneuleella kuvioita neuleeseen
Kirjoneuleeksi kutsutaan neuletta, jossa kahdella tai useammalla eri värisellä langalla muodostetaan kuvioita. Eri väriset langat kulkevat työssä mukana samaan aikaan ja silmukat neulotaan eri langoilla. Se lanka, jolla ei neulota, jää työn nurjalle puolelle. Näitä nurjalla puolella kulkevia lankoja kutsutaan langanjuoksuiksi.
Kirjoneuleita etu- ja takapuolelta
Kirjoneuleohjeissa on yleensä tarjolla neulekaavio, jossa ruudut kuvastavat silmukoita ja sitä langan väriä millä kukin silmukka neulotaan. Kaaviota luetaan oikeasta alakulmasta vasemmalle päin.
Esimerkki kirjoneulekaaviosta
Tässä kaaviossa on kolme eri väriä, pohjaväri luonnonvalkoinen ja kaksi kuvioväriä. Mallikerta, eli toistettava kuvio on merkattu kaavioon punaisella neliöllä. Tätä merkittyä aluetta siis toistetaan työn kaikilla silmukoilla ja kun on tehty rivi 10, neulotaan samat rivit uudelleen.
Joissain ei-abstrakteissa kuvioissa ei ole toistuvaa mallikertaa, vaan kaikki rivit ovat erilaisia, jolloin kaaviota täytyy seurata kokoajan tarkasti.
Kirjoneuletekniikalla voi tehdä upeita abstrakteja kuvioita tai erilaisia esittäviä kuvia ja malleja on monentasoisia, kokeneille ja vähemmän kokeneille neulojille sopivia. Aloittelijoille sopii yleensä kirjoneuleet, joissa sama säännönmukainen kuvio toistuu, langanjuoksut ovat lyhyitä ja yhdellä kertaa neulotaan vain kahta eri väriä. Esittävät kuvat, joissa jokainen rivi on erilainen ja langajuoksut voivat olla pitkiä, sopivat hieman kokeneemmille neulojille.
8 vinkkiä kirjoneuleeseen
1. Valitse kirjoneuletyöhön isommat puikot
Kirjoneule ei jousta yhtä paljon kuin tavallinen neulos, joten siitä tulee helposti turhan napakka ja pieni. Sen takia kirjoneuletyöhön kannattaa valita 0,5 numeroa suositusta suuremmat puikot. Jos langan suositus sukkiin on 3mm puikot, valitse kirjoneulesukkiin 3,5mm puikot. Suuremmilla puikoilla tulee himan löysempää jälkeä eikä kirjoneule kiristä. Neulo kuitenkin mahdollinen resori, kantapää ja kärki (eli kaikki yksiväriset osiot) suosituksen mukaisilla puikoilla, niin niistä ei tule liian löysät.
2. Luo normaalia enemmän silmukoita
Koska kirjoneule ei jousta ja siitä tulee napakampi kuin tavallisesta neuleesta, kannattaa erityisesti esimerkiksi kirjoneulesukkaan luoda enemmän silmukoita kuin mitä villasukkien silmukkataulukossa. Jos teet valmiista ohjeesta, niissä on yleensä ilmoitettu sopiva silmukkamäärä kyseiseen kirjoneuleeseen.
3. Venytä työtä aina jokaisen puikon jälkeen
Langanjuoksut, eli työn takana kulkeva lanka, jolla ei ole neulottu, jää helposti kiristämään, jolloin neule menee “kupruille” eikä se näytä siistiltä. venytä työtä hieman jokaisen puikon jälkeen, jotta langan juoksut eivät jää liian kireiksi. Huomioi erityisesti puikon vaihtumiskohdassa, ettei langanjuoksu jää kireäksi.
4. Muista lankadominanssi
Kirjoneuleessa kahta lankaa pidetään samaan aikaan kädessä. Lankadominanssi tarkoittaa sitä, että kuviolanka ja taustavärilanka ovat aina samoin päin kädessä. Dominoiva lanka nousee hieman enemmän esille neulepinnasta ja yleensä kuviolanka kannattaa ottaa dominoivaksi langaksi, jotta kuvio erottuu kauniisti työstä. Dominoivaa lankaa pidetään lähempänä itseä, eli se neulotaan taustavärilangan alta.
Jos lankadominanssia ei huomioi vaan neuloo miten sattuu, kirjoneuleesta tulee epäsiistimpi. Lankadominanssia käyttämällä saat siis siistimmän kirjoneuleen!
5. Sido yli 5 silmukan langanjuoksut
Jos langanjuoksu ulottuu 5 silmukan matkalle tai pidemmälle matkalle, eli jos samaa väriä neulotaan 5 silmukkaa tai enemmän peräkkäin, kannattaa langanjuoksu sitoa. Se tapahtuu siten, että parin-muutaman silmukan välein kiepsautat väri- ja kuviolangan toistensa ympäri. Näin takana kulkeva lanka ei jää pitkänä silmukkana työn taakse ja jää esimerkiksi sukassa varpaisiin kiinni päälle pukiessa. Voit myös opetella tikapuutekniikan.
6. Aloita abstrakteista toistuvista kuvioista
Esittävät kuviot ovat yleensä siitä hankalampia, että jokainen kaavion rivi saattaa olla erilainen eikä siinä ole mitään toistuvaa kuviota. Neulekaaviota siis tarvitsee esittävissä kuvissa seurata todella tarkasti. Abstrakteissa kuvioissa taas usein toistuu joku sama muutaman silmukan kaava koko kerroksen ajan, joten sitä on helpompi seurata tuijottamatta kokoajan kaaviota. Monimutkaisissa esittävissä kuvissa onkin usein tarpeen osata neuloa katsomatta itse työtä ja seurata katseellaan neulekaaviota – se ei yleensä luonnistu niin sujuvasti aivan aloittelijoilta.
7. Ota lanka kerän sisältä
Kun otat langan kesän sisältä, koko kerä ei pyöri neuloessa pitkin lattiaa tai sohvaa. Erityisesti kirjoneuleessa langat saattavat muutenkin mennä solmuun ja kietoutuvat toistensa ympäri. Langan ottaminen sisältä helpottaa tätä ongelmaa.
8. Höyrytä valmis työ ja venytä vielä varovasti
Viimeistele työ höyryttämällä se kevyesti ja kun työn on höyrytyksestä kostea, venytä sitä varovasti eri suuntiin. Näin työstä tulee viimeistelty ja kirjoneulekuvio tasoittuu silmissä!